Uw organisatie

Uw organisatie

Visie & Strategieontwikkeling

De kracht van de DHZ-Keukentafel-aanpak.

De snelste en tegelijk meest succesvolle manier die wij in de dagelijkse praktijk hebben ontwikkeld om uw organisatie op koers te zetten en te houden van 'goed' naar 'groots' is de Doe-Het-Zelf-Keukentafel-aanpak:

De uitnodiging vindt plaats op verzoek van de eindverantwoordelijke manager:

 • Een kleine verantwoordelijke voorhoede, ingeleid en op gang geholpen door een ervaren co-creatieve moderator.
 • Zittend met elkaar aan de keukentafel.
 • De huiselijkheid is terug.
 • De verantwoordelijkheid is niet weg.
 • Het gesprek is niet vrijblijvend.
 • Het resultaat is: weten waar we naar toe gaan en wat ieders taak is.

Hoe werkt de DHZ-Keukentafel-aanpak?

 • Er is sprake van een vrije open ruimte om de dingen bij de naam te noemen en ongepolitiseerd te dromen; de moderator introduceert, demonstreert en bewaakt de spelregels.
 • Een omschrijving van wat een moderator bewaakt: een ruimte buiten de hiërarchie waar mondige mensen met elkaar de dialoog aangaan.
 • 6 vragen als start- en eindpunt. Daar tussenin een proces van voortschrijdend inzicht in het gezamenlijk ontdekken van de toekomst met de grootste aantrekkingskracht.

 

De OrganisatieGyroscoop. 

6 vragen om de dialoog mee te starten en af te sluiten:

 1. Stelt u zich eens voor dat mensen dagelijks met plezier naar hun werk gaan, omdat ze een krachtig beeld hebben van waar hun organisatie eigenlijk voor staat. In woorden: Waar staat deze organisatie voor?
 2. Stelt u zich eens voor dat mensen trots zijn op de producten en diensten die ze met hun team vervaardigen, omdat ze zich bewust zijn welke unieke kwaliteiten daarin bij elkaar gebracht worden. Ervaren de klanten de toegevoegde waarde in deze producten en diensten daadwerkelijk? Welke kwaliteiten zijn dat bij ons?
 3. Stelt u zich eens voor dat mensen meer energie krijgen van hun werk dan dat het energie kost, omdat het werk van hen vraagt naar vermogen zelf initiatief en verantwoordelijkheid te nemen: de dingen te doen waar ze goed in zijn en die ze graag doen. Wat doet deze organisatie en kan zij meer doen om de instroom van nog meer talenten, energie, initiatiefkracht en verantwoordelijkheid vanuit de individuele eenheden te stimuleren?
 4. Stelt u zich eens voor dat mensen trots zijn op de organisatie waar ze werkzaam zijn, omdat ze weten dat een aantal waarden door iedereen binnen de organisatie gedragen worden. Hierdoor treden we op een coherente manier naar buiten en worden we als zodanig ervaren? Welke waarden zijn dit bij ons?
 5. Stelt u zich eens voor dat mensen op elk moment van hun leven ervaren dat hun aanwezigheid ertoe doet, omdat zij en hun organisatie erop gericht blijven actief in te spelen op de vraag achter de vraag van de klanten. Wat valt er, wat dit aangaat, nog verder te ontdekken en te exploreren?
 6. Stelt u zich eens voor dat de organisatie en de mensen die er werken naar tevredenheid beloond worden door de buitenwereld voor de waarde die ze genereren, waardoor ze de gelegenheid krijgen de organisatorische condities waaronder het werk gedaan wordt permanent te verbeteren. Welke KPI’s moeten wij scherp in de gaten houden om dit zo te houden en welke condities vragen binnenkort specifiek om aandacht?

Nadat alle vragen en antwoorden een aantal keren in hun onderlinge samenhang met elkaar verkend zijn, wordt het mogelijk ze in één beeld levendig en geloofwaardig weer te geven op 1 A-4'tje. Totdat het opnieuw geactualiseerd wordt, fungeert dit beeld als inspiratiebron en leidbeeld voor iedereen binnen de organisatie die situationeel intelligent wil handelen in het licht van het grotere geheel.

Er bestaat volgens Margaret Mead geen twijfel aan dat een kleine groep toegewijde mensen de wereld van binnenuit kan veranderen. In feite is het nooit anders gegaan, stelt zij. Maar het helpt enorm als mensen hun individuele voorstellingen gezamenlijk omsmeden tot een levend beeld van wat hen voor ogen staat. Daarvoor hebben we de OrganisatieGyroscoop als 3D navigatiehulpmiddel ooit uitgevonden. Aldus mede auteur Sido van der Meulen.

Wij zien ernaar uit om met u aan de keukentafel in gesprek te gaan.

Bent u geïnteresseerd in deze aanpak? Neem contact op met WerkXYZ voor een kennismaking.

 

Maak een account aan

Het Werkxyz account geeft u de mogelijkheid om CV's of vacatures te plaatsen en indien gewenst ontvangt u onze nieuwsbrief. »

Vertel het door

Bent u tevreden over onze dienstverlening en kent u iemand die op zoek is naar een baan of kandidaat?